Modellering

Info om forløbet

Forståelsen er at kompetence er mere end summen af viden og færdigheder. Kompetence er også evnen til selvstændigt og ansvarligt at reflektere over sin anvendelse af viden og færdigheder i mere eller mindre ukendte situationer, og derigennem at kunne tage kritisk stilling og handle. 

Dette undervisningsforløb omhandler et af de fire ovennævnte kompetenceområder; modelleringskompetencen.  

Modeller spiller en vigtig rolle i den naturvidenskabelige praksis og undervisning. Modeller er typisk forenklede versioner af objekter eller forhold i den virkelige verden, hvor forenklingen ofte går ud på at simplificere eller reducere. Der er naturligvis forskel på model og modellering. Endelsen ’ing’ (jf. modellering) henviser til en handling eller proces. Derfor er modellering fortrinsvis den proces, hvor data behandles (handling) og resulterer i en model. Altså modeller bliver til via modellering. 

Iflg. læseplanerne for skolens naturfaglige fag vil den modelleringskompetente elev kunne anvende naturfaglige modeller til at kunne forstå, forklare eller forudsige forskellige fænomener og systemers opførsel. Eleven vil kunne forholde sig kritisk til modeller og vil kunne revidere og designe modeller.  

I dette forløb om modellering vil du gennem fire moduler med talrige aktiviteter lære om modeller og modellering.

Jørgen.jpg
 

Info om underviseren

Jørgen Løye Christiansen er lektor ved læreruddannelsen på University College Absalon.

Han er cand.scient. i geologi og geografi fra Københavns Universitet og Roskilde Universitet og har undervist på læreruddannelsen i over 20 år, fortrinsvis i geografi og natur/teknologi.

Han har siden 1999 været involveret i talrige faglige og pædagogisk/didaktiske forsknings- og udviklingsprojekter både som almindelig deltager, men i høj grad som projektleder. I de senere år har forskningsprojekterne koncentreret sig om modellering, det naturfaglige kompetencebegreb, samt naturfagsdidaktik generelt

Jørgen er forfatter til en lang række af faglige artikler og lærebøger til brug i folkeskolens geografi- og natur/teknologiundervisning.

Bliv inspireret til at anvende modellering i undervisningen med disse
SNL-undervisningsforløb

Vejret omkring mig

Krop bevægelse og sundhed

Infektionssygdomme og sundhedsteknologi

Den mystiske måne

Mad til milliarder

Tjernobyl

Alverdens dyr og planter

Invasive dyr i havet omkring Danmark

Energiforsyning nu og i fremtiden